áArtikelen van Chris P. Duif in ZenitSerie artikelen over zwaartekracht en mogelijke zwaartekracht anomalieen in het tijdschrift Zenit

Zwaartekracht en mogelijk onbekende interacties


(A short series of articles written by Chris P. Duifá about gravitation and possible gravitational anomalies is published in the Dutch astronomy magazine Zenit).
Cover of Zenit, December 2006
Deel 1. Vreemde gedragingen van ruimtevaartuigen (Part 1. Strange behaviour of spacecraft,á about the Flyby anomaly and the Pioneer anomaly).

December 2006, pag. 556-562.


á download dit artikel als pdf (download the article as pdf) (~0.5 MB, in Dutch)


Vreemde krachten op ruimtevaartuigen, niet waarneembare materie, merkwaardige verschijnselen tijdens zonsverduisteringen, een voorkeurs-richting in de ruimte. Betekenen deze zaken dat we zwaartekracht niet goed begrijpen, ondanks de successen van Einstein's algemene relativiteitstheorie? En wat is er ├╝berhaupt waar van deze fenomenen? Dit is het eerste deel van een serie over waarnemingen van onbegrepen krachten en andere interessante fenomenen in de ruimte en op Aarde.


Vreemde verschijnselen tijdens zonsverduisteringen?Deel 2. Vreemde verschijnselen tijdens zonsverduisteringen? (Part 2. Strange behaviour during solar eclipses?)

Februari 2007, pag. 61-65.

  download dit artikel als pdf (download the article as pdf) (~0.3 MB, in Dutch)


LISA (Laser interferometer space antenna)Deel 3.
Het onmogelijke huwelijk tussen de algemene relativiteitstheorie en het Standaardmodel en andere problemen

Juni 2007, pag. 292-295.

De successen van Einsteins algemene relativiteitstheorie zijn fenomenaal. Toch zijn er vanuit de theorie redenen om aan te nemen dat ze niet volledig is. Aan de andere kant voorspellen uitbreidingen van de huidige deeltjestheorie vaak extra krachten. Zijn deze met de huidige experimenten te vinden? Ook lijkt bij een aantal van de meest fundamentele mysteries van de natuurkunde, zoals donkere materie en donkere energie, zwaartekracht een centrale rol te spelen. En kunnen de in het eerste deel van deze serie beschreven effecten, zoals de Pioneer-anomalie, het gevolg zijn van de door snaartheorie voorspelde extra krachten of dimensies?

  download dit artikel als pdf (download the article as pdf) (~0.2 MB, in Dutch) 

This page is part of the
Space-Time.info website


last updated: November 14, 2008